Isnin, 24 Januari 2011

Petikan Artikel Utusan Malaysia Sabtu 22 Januari 2011

Berikut adalah artikel daripada Akhbar Utusan Malaysia bagi tatapan mereka yang terlepas peluang membaca.

Raja buah pukul dari selatan


Hasyim dan Mat Giant sedang menunjukkan demonstrasi pergerakan rebut untuk mematahkan pertahanan lawan.


PERNAHKAH anda mendengar mengenai seni bela diri Lian Padukan yang berasal dari Yunan, China? Walaupun ia bukanlah seratus peratus silat Melayu, Lian Padukan kini semakin mendapat tempat di hati masyarakat semenanjung Malaysia sehingga mendapat gelaran raja buah pukul dari selatan.
Lian Padukan dibawa ke Tanah Melayu oleh seorang pedagang Arab dari Yunan bernama Syed Abdul Rahman Yunani pada kurun ke-18 yang juga merupakan pengasas kepada aliran tersebut.
Insiden yang berlaku di pelabuhan Singapura pada ketika itu di mana, Syed Abdul Rahman bertempur dengan lapan orang penarik lanca akibat perselisihan faham akhirnya mendapat perhatian pihak Istana Johor ketika itu.
Pada ketika itu juga, Stamford Raffles tidak membenarkan apa jua seni bela diri dipelajari di Singapura. Maka Syed Abdul Rahman dijemput mengajar di Mersing, Johor.
Mulai saat itulah, kaedah seni bela diri itu dikenali sebagai Buah Pukul Mersing, di mana banyak dari golongan kerabat diraja, bangsawan dan pendekar turut sama menuntut.
Lian Padukan mengandungi empat pergerakan asas yang dipanggil jurus dan melaluinya, pengamal akan mempelajari teknik-teknik menggunakan perisai, penumbuk, siku, lutut dan kaki.
Perisai merupakan penggunaan tangan dalam kedua-kedua pergerakan menyerang dan menangkis untuk menyekat pergerakan lawan secara berkesan di samping berkebolehan untuk menahan sama ada dalam keadaan bergerak.
Perisai juga antara teknik yang paling penting dalam Lian Padukan dan digunakan pada semua peringkat pelajaran dan kemahiran.
Setelah selesai peringkat jurus, penuntut akan naik ke peringkat lian. Dalam Buah Pukul, lian bermaksud pergerakan, sama seperti konsep kata dalam karate atau gaya dalam seni bela diri Cina.
Terdapat empat peringkat lian dengan setiap peringkat dan ia turut mengandungi empat Lian untuk dikuasai.
Pada peringkat itu, penuntut diperkenalkan kepada teknik-teknik dan aplikasi-aplikasi tertentu yang berkaitan dengan setiap lian.
Oleh itu, tahap kemahiran penuntut akan meningkat sewaktu
memahirkan diri dengan penggunaan setiap lian.
Dalam lian juga, penuntut bakal mempelajari teknik dan taktik seperti rebut (mematahkan pertahanan lawan), reju (tekanan berterusan ke atas lawan), turut (mengikut arah pergerakan lawan), titik (mematahkan serangan tangan lawan) dan makan gerak (serangan memotong gerak lawan).
Ketika sedang mengamati gerak langkah yang dipersembahkan oleh para pendekar Lian Padukan, penulis dapati yang kaedah seni bela diri itu lebih banyak menekankan corak mendahului serangan daripada menanti serangan.
Konsep inilah yang menjadi matapelajaran teras dan tidak jauh berbeza daripada konsep Buah Pukul yang asal.
Secara asasnya, Lian Padukan mengajar cara serangan yang terus dan agresif.
Intisari Lian Padukan terletak pada kebolehan pengamalnya untuk melancarkan teknik makan gerak kepada lawannya di mana pengamalnya akan menyebabkan lawannya gagal melancarkan sebarang bentuk serangan ataupun menahan.
Sekali pengamalnya bergerak dan menyerang dalam jarak dekat, ia akan berterusan memberi tekanan melalui rangkaian serangan yang akan memusnahkan pertahanan lawan sehingga betul-betul menguasai keadaan.
Pengamal Lian Padukan hanya akan berhenti menyerang setelah lawannya benar-benar telah dikalahkan iaitu sehingga jatuh.
Oleh itu, Lian Padukan bukanlah satu seni yang pasif atau bertahan, tetapi lebih kepada pro-aktif, agresif dan berbahaya.
Guru Utamanya, Muhammad Hasyim Muhammad Salleh berkata, asas seni bela diri aliran Lian Padukan berlainan dengan seni bela diri yang lain.
"Lian Padukan digunakan untuk melatih pergerakan lapan anggota utama badan manusia terutama kaki dan tangan.
"Ia juga menitik beratkan pergerakan yang lebih mengikut logik dan praktikal yang mementingkan gaya dan langkah yang tersusun," katanya.
Menurutnya, seni bela diri Lian Padukan agak berlainan dengan silat mahupun seni bela diri yang lain.
"Ini kerana, Lian Padukan lebih mengutamakan pernafasan, kecergasan dan latihan bagi menguatkan lapan anggota utama badan manusia.
"Dengan bantuan latihan yang bersungguh-sungguh, pengamal Lian Padukan mampu menangkis sebarang serangan daripada musuh," jelasnya.
Untuk maklumat lanjut mengenai Lian Padukan sila layari laman www.lianpadukan.com atau hubungi Setiausaha Persatuan Seni Silat Lian Padukan, Md. Hishamudin Aziz (Mat Giant) di talian 016-7027449.

Utusan Malaysia Online - Rekreasi